سیاوش صفاریان پور


سیاوش صفاریان پور

عکاسی آسمان شب و طبیعت  را از سال 1373 آغاز کردم. رویداد هایی مثل کسوف 2 آبان 1374 و ظهور دنباله دار با شکوه هیل باپ در بهار 1376 فرصت های استثنایی از رویداد های نجومی را فراهم آورد که تصمیم به تمرکز در عکاسی نجومی گرفتم. در این نوع عکاسی لازم است فرد، شناخت کافی از نجوم و تکنیک های عکاسی را با هم داشته باشد و از آنجایی که یک سر ماجرا  شما را به خلق هنری می رساند لازم است  قواعد ترکیب بندی و بسیاری اصول دیگر درعکاسی را بیاموزید و بدانید.


در طول این سالها عکس دیدن وعکس گرفتن جای خالی استادان عکاسی نجومی را که نداشتم پر کرد. گرچه نخستین دوربینی که با آن عکاسی کردم لوبیتل2 روسی پدرم بود اما یک دوربین ساده زنیت با لنز 55 میلی متری سهم مهمی در حیات عکاسی من داشت. آنها که تجربه عکاسی در آن سالها را دارند نیک می دانند ، تهیه یک فیلم با حساسیت 800 یا بیشتر  کیمیایی در آن دوران بود. ظهور ، چاپ و مراحل گوناگون ، عکاسی خصوصا عکاسی نجومی را کاری دشوار می کرد.

از سال 1382 همراه با دو دوست خوب و همسفرم اُشین ذاکاریان و بابک امین تفرشی نمایشگاه های عکاسی نجومی مختلفی را برگزار کردیم. رفته رفته این  نمایشگاه های عکس پا فراتر از مرزهای ایران گذاشت. یکی از مهم ترین این تجربه ها  برگزاری نمایشگاه عکس آسمان شب ایران در مقر اصلی یونسکو در پاریس بود.  چند سال بعد به کوشش بابک امین تفرشی پروژه جهان در شب فصل جدیدی از فعالیت عکاسان نجومی ایران در عرصه های جهانی  را رقم زد که فلسفه آن از دل همین سفرها و نمایشگاه های عکس بدست آمد. اینکه عکس های نجومی می تواند مردم را بیش از هر چیز به دنیای زیبای نجوم دعوت کند زمینه علاقمندی بسیاری را به نجوم و در ایران به عکاسی نجومی فراهم کرده است. امروز کمتر منجم آماتورایرانی را می شناسم که  به دنیای عکاسی نجومی سرک نکشیده باشد. با ورود به عصر دیجیتال ، عکاسی نجومی  مخصوصا عکاسی اعماق آسمان هم مانند بسیاری موارد دیگر از زندگی روزمره ما ، ساده تر و امکان پذیرتر شده است. برای من هم  مثل بسیاری دیگر ورود به دنیای دیجیتالی عکاسی نجومی اجتناب ناپذیر بود . اما همچنان بر این باورم که در عکاسی رد ستارگان باید ازدوربین آنالوگ استفاده  کنم . به همین دلیل عکاسی آنالوگ را رها نکرده ام و با عشق زیاد ، اسلاید و دوربین قطع متوسط همچنان جایگاه ویژه خود را در دنیای عکاسی من بازی می کند.

گرچه امروز رشد چشمگیرعکاسی نجومی ایران باعث خوشنودی همه ماست ، اما عدم توجه به اصول هنری درعکاسی از آسمان شب با مناظر طبیعی و آثارباستانی،یکی از چالش مهم  این نوع از عکاسی نجومی است.

امیدوارم با آغاز به کار وب سایت نگاره های آسمان فرصت مهم عکس دیدن و تبادل نظربیش از پیش  محیا شود و افزایش تجربه جمعی را فراهم آورد. همچنین امیدوارم همه ما با صبوری شنونده نقد ها و نظرهای یکیگر باشیم که صد البته لازم است از نقدهای غیر ضروری ،غیر اصولی و مخرب اجتناب کنیم تا فضای نقد و تحلیل به فضایی آسیب رسان و آزاردهنده بدل نشود.


Top