گفت‌وگویی با بابک امین تفرشی، عکاس نامی آسمان شب


گفت‌وگویی با بابک امین تفرشی، عکاس نامی آسمان شب، درباره‌ی کارهای او و البته قدری هم از زندگی و خصوصیات شخصی‌اش

این گفتگو پیش از این توسط سایت Canot.ir انجام شده است و در این سایت نقل میشود.

گفت‌وگوکنندگان: ساناز مصطفی‌زاده و آهو آریانی
 

بابک امین‌تفرشی را خیلی‌ها می‌شناسند. دست‌کم می‌توانیم بگوییم که نجومی‌های ایران همگی او را می‌شناسند و بسیاری از آماتورهای موفق ایران دانسته‌های خود را مدیون او می‌دانند. بابک امین تفرشی در راه ترویج علم نجوم از هیچ کوششی فروگذار نکرده است و پس از سال‌ها تلاش، همچنان پرانرژی و خستگی‌ناپذیر از کوچک‌ترین زمان‌های پیش آمده برای بهتر شناساندن آسمان شب به دوستداران آن بهره می‌برد. چنین بود که درخواست کانوت را برای گفت‌وگویی صمیمی با بازدیدکنندگان این وب‌سایت رد نکرد و مشتاقانه به پرسش‌های ما پاسخ گفت؛ آن هم پاسخ‌هایی مفصل که نه از سر رفع تکلیف، که با حوصله و دقت داده شد.

از آن‌جایی که این گفت‌وگو قدری طولانی شده است، ترجیح دادیم که آن را در چند بخش پیاپی تقدیم‌تان کنیم. بخش نخست را امروز بخوانید و روزهای چهارشنبه‌‌ی هر هفته به سراغ بخش دیگری از آن بروید.

 

بسیاری از علاقه‌مندان نجوم می‌دانند که شما عکاسی نجومی می‌کنید اما کنجکاو هستند بدانند ‌که گذران زندگی یک عکاس نجومی (و دقیقاً شخص شما) چگونه است. برای رسیدن به پاسخ، لطفاً بفرمایید که این ‌روزها چه می‌کنید؟

TWAN-white

 

کار اصلی من درحال حاضر یک بخشش به هماهنگی پروژه‌ی جهان در شب یا توآن (TWAN) می‌انجامد که این بخش شامل هماهنگی بین عکاسان، بین افردای که به ما در برگزاری برنامه‌های‌مان در کارگاه‌ها و سخنرانی‌های‌مان کمک می‌کنند یا هماهنگی مأموریت‌های عکاسی که عکاسان‌مان می‌روند، پیش‌بینی این‌که در محل چه اتفاقی می‌افتد، چه چیزهایی قرار است ثبت شود و ایده‌پردازی‌های آن. البته در یک محیط داخلی این ۳۵ نفر عکاسی که از کشورهای مختلف هستیم به اصول عکاسی زمین و آسمان، هدف‌مان، دیدگاه هنری و فلسفی یا علمی این عکس‌ها می‌پردازیم یا عکس‌های همدیگر را نقد می‌کنیم که چگونه بهتر شوند و دایم در حال ردوبدل کردن اطلاعات هستیم.

در یکی از سفر‌هایم به شیلی تقریباً ده روز، روز را ندیدم چون تمام شب بیدار بودم و در روز مجبور بودم تا غروب بخوابم

اما بخش دیگر و کار دیگری که من بیش‌تر از این راه زندگی می‌کنم؛  به صورت freelance یا آزاد با ناشران مختلف، چه مجله یا کتاب، کار می‌کنم. یک بخشش سازمان نشنال جئوگرافیک است که من یکی از عکاسان آن به خصوص در سایتش هستم و یک بخش دیگر که به نام آژانس سازمان نشنال جئوگرافیک است. یک بخش دیگر از کارم برای رصدخانه‌ی جنوبی اروپاست که دفتری برای فعالیت‌های ترویجی دارد و من با آن دفتر همکاری می‌کنم و سفیر عکاسی به شمار می‌روم. بخشی هم همکاری با مجلات و جاهای دیگر است به‌خصوص مجله اسکای‌اند‌تلسکوپ که یکی از کارهای اصلی من است و در سال دست‌کم باید دو مقاله برای‌شان بنویسم که اغلب در مورد عکاسی از آسمان است ولی می‌تواند موارد دیگر در زمینه‌ی ژونالیسم علمی هم باشد. یک بخش دیگر هم سایت اسکای‌اند‌تلسکوپ است. در اصل من کارمند جایی نیستم ولی در جاهای مختلف باید همکاری کنم تا گذران زندگی انجام بدهم و حداقل نصفی از زمانم را صرف هماهنگی‌های توآن و ارتباطش با انجمن منجمان بدون مرز می‌کنم.

آیا عکاسی غیر‌نجومی هم می‌کنید، مثلاً طبیعت، پرتره یا آثار باستانی؟

بخشی از تصاویر روز من در کنار تصاویر شب در سایت شخصی من و اشین زاکاریان به نشانیDREAMVIEW.NET منتشر می‌شود‌.

من عکاسی پرتره نمی‌کنم؛ البته شاید تفننی و برای کسب تجربه این کار را بکنم ولی عکاسی طبیعت و آثار تاریخی در روز انجام می‌دهم. به نوعی می‌توان «عکاسی سفر» اسمش را گذاشت. بیشتر برای نشنال جئوگرافیک که هدف دیگری در آن نیست که مخاطب مجله خاص داشته باشد ولی تمرکز اصلی‌ام روی عکاسی شب است‌. شب‌هایی که از عکاسی خسته نمی‌شوم، در روزش عکاسی طبیعت می‌کنم و در غیر این‌صورت دیگر فرصتی برای آن نمی‌ماند. مثلاً در یکی از سفر‌هایم به شیلی تقریباً ده روز، روز را ندیدم چون تمام شب بیدار بودم و در روز مجبور بودم تا غروب بخوابم. بخشی از تصاویر روز من در کنار تصاویر شب در سایت شخصی من و اشین زاکاریان به نشانی Dreamview.net منتشر می‌شود‌. اگر مخاطبان کانوت مایلند که این نوع از کارهای من را ببیند می‌توانند به آن‌جا مراجعه کنند چون در توآن فقط تصاویر شب و منظره‌ی با زمینه است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

آثاری از بابک امین‌تفرشی به سبک توآن

همان‌طورکه گفتید، عکس‌های توآن مختص عکس‌هایی با پیش‌زمینه‌ی زمینی است. چرا این سبک را انتخاب کردید؟

 

هدف اصلی توآن از این نوع عکاسی این است که به بیننده یک چارچوب یا قالبی بدهد که بتواند با زندگی روزمره ارتباط برقرار کند. یعنی آسمان را یک فضای ایزوله شده نبیند که فقط در اعماق کیهان است. هدف اصلی‌مان این است که آسمان را به بخشی از زندگی طبیعی انسان تبدیل بکنیم؛ چیزی که همیشه بوده است ولی در یک قرن گذشته به خاطر آلودگی نوری و زندگی که روز‌ به روز ماشینی‌تر شده است، از این بخش طبیعت فاصله گرفتیم. برای معرفی دوباره‌ی این بخش از طبیعت به زندگی روزمره ترفندی که به کار می‌بریم این است که طبیعت را با عکس‌های واقعی در پیش‌زمینه با آسمان تلفیق بکنیم و به این ترتیب نشان بدهیم که این آسمان، بالای این خانه دیده ‌می‌شود یا بالای این دریاچه است؛ همان چیزی که شما با چشم می‌بینید. درحالی که اگر شما جلوی آن دریاچه را با دست بگیرید، آسمانی را می‌بینید که هیچ پل ارتباطی با زندگی روزمره شما پیدا نمی‌کند و فقط آن زمینه است که این پل را ایجاد می‌کند.

pano3s

 

وقتی فرد می‌بیند راه شیری بالای یک کوه دیده می‌شود احساس می‌کند که واقعاً می‌توانم آن را ببینم. در حالی که راه شیری به تنهایی یک عکس عمیق می‌تواند باشد که فرد احساس کند که این در زندگی‌اش دیده می‌شود. من افراد زیادی را دیده‌ام که عکس‌های ما را که نگاه می‌کنند و در جاهای مختلف دنیا در نمایشگاه‌ها یکی از فیدبک‌های اصلی این است که آیا این عکس‌ها کامپیوتری درست شده؟ چون این را که نمی‌شود با چشم دید.

در جاهای مختلف دنیا در نمایشگاه‌ها یکی از فیدبک‌های اصلی این است که آیا این عکس‌ها کامپیوتری درست شده؟ 

زندگی امروزه حکم می‌کند که ما اغلب‌مان در جاهایی با آلودگی‌نوری زیاد زندگی کنیم. تقریباً دو سوم جمعیت امروز سیاره‌ی زمین در جایی زندگی می‌کنند که راه شیری دیده نمی‌شود. به این معنی که شاید فرد هیچ وقت ندیده باشد که یک نواری با این شکوه در آسمان می‌درخشد و حتی با چشم برهنه دیده می‌شود و در تصاویر که می‌بیند فکر می‌کند شاید این کامپیوتری درست شده است و به خاطر همین هدف است که ما عکس‌های اعماق آسمان را در این پروژه قرار ندادیم. اسمش هم هست جهان به معنی زمین در شب و این ارتباط زمین و آسمان خیلی مهم است در واقع کلید ماجراست.

آیا برای اضافه کردن عکس‌های ژرف به توآن هم فکری کرده‌اید؟

نمونه‌ای از عکاسی اعماق آسمان با منظره‌ی زمینی برگرفته از سایت توآن

عکس گروهی در یکی از کارگاه‌های توآن در زنجان

برخی از عکس‌های توآن، آسمان را فراتر از توان دید چشم انسان نشان می‌دهند و هدف این است که بگوییم چه چیز‌هایی فراتر از دیدمان در آسمان وجود دارد و کماکان آن‌ها را طوری نشان بدهیم که آن لینک یا کلید ماجرا که در پرسش قبلی‌تان گفتم هم باقی بماند. این نوع عکس که کار جدیدی است و برایش یک واژه‌ی جدید به نام Deep sky landscape astrophotography ساختیم که معادل فارسی آن «عکاسی اعماق آسمان با منظره» است و یک تکنیک چالش‌برانگیز در عکاسی است چون شما باید در یک عکس با یک نوردهی، زمین و آسمان را طوری تلفیق کنید که اعماق آسمان هم به تصویر کشیده شود؛ مثلاً سحابی‌ها کاملاً خودشان را نشان بدهند. این یعنی بالا بردن حساسیت دوربین، نوردهی خیلی زیاد و دیاگرافم باز. نوردهی زیاد سبب محو شدن افق می‌شود و برای رفع این ماجرا باید تکنیک‌های دیگری به کار ببریم که شامل مونتاژ نشود. این چالشی است که هدف اصلی توآن نیست ولی از هر ۱۰۰ تا عکس، شما یکی دو تا تصویر از این دست در توآن می‌بینید که ما می‌خواهیم نشان بدهیم در شب چیزهایی فراتر از چشم انسان هست که با کمی افزایش قدرت اپتیکی می‌شود آن‌ها را ثبت کرد.

آیا بهتر نیست که نسخه‌ی فارسی از سایت توآن درست کنید تا ایرانی‌ها بهتر بتوانند از آن استفاده کنند؟

یکی از برنامه‌های طولانی مدت سایت توآن این است که زبان‌های محلی داشته باشد. به خصوص زبان‌هایی که مخاطبان زیادی دارند؛ البته فارسی جزو آن‌ها نیست ولی با توجه به این‌که من خودم ایرانی هستم و طراح سایت هم ایرانی است و مخاطبان زیادی دارد که در جزو ده کشور پُربیننده‌ی توآن است. شاید علتش این باشد که ما در ایران توآن را به‌خوبی معرفی کردیم و مردم مشتاق‌تر می‌شوند وقتی تصاویر زیادی از ایران در شب وجود دارد. علت دوم این است که سالانه کارگاه جهان در شب در زنجان برگزار می‌شود و این برنامه تأثیر به‌سزایی در علاقه‌مند‌سازی مردم به این وب‌سایت و برنامه‌های دیگرش دارد. با وجود این، فارسی می‌تواند جزو برنامه‌های زبان محلی توآن باشد.

یکی از برنامه‌های طولانی مدت سایت توآن این است که زبان‌های محلی داشته باشد. به خصوص زبان‌هایی که مخاطبان زیادی دارند

 

وب‌سایت توآن بیشتر در کدام کشورها بازدیدکننده دارد؟

Kuffner

 

در حال حاضر رتبه‌ی نخست بازدید از آن آمریکا است که معمولا ۳۰ درصد است. بعد کشور‌های اروپایی‌اند به خصوص انگلستان، آلمان جزو ۵ تای اول است و بعد کانادا و چین است. ولی ایران همیشه جزو این لیست است و گاهی اواقات به ۵ تای اول می‌رسد و بقیه متغیراند. اخیراً اندونزی مدت کوتاهی جزو پربازدید‌های سایت بود. البته این موضوع تابع این است که در هر کشوری چه برنامه‌هایی داریم. به این ترتیب در ادامه‌ی پرسش قبلی‌تان می‌توانم بگویم که احتمالاً زبان‌های آینده در سایت توآن اسپانیایی، آلمانی و فارسی است. البته فرانسه هم شاید باشند. به‌خصوص این‌که ما در توآن تجربه‌ی این زبان‌ها را در بین عکاسان توآن داریم. ولی این یک برنامه‌ی بلند مدت است و من فکر نمی‌کنم حداقل تا ۲ سال آینده عملی بشود. ولی قطعاً انجام می‌شود.

 
 

 
 

 

 آیا نمی‌توانید برای بومی کردن توآن و ترجمه‌ی متن آن به زبان‌های گوناگون (از جمله فارسی) از آماتور‌های داوطلب کمک بگیرید؟

خوب سه انتخاب وجود دارد. یکی مترجمان حرفه‌ای و تحت نظارت خود گروه توآن است. دوم ترجمه‌ی آماتور‌هایی که برای گالری مهمان عکس می‌فرستند و بعد ترجمه‌های کاملاً کامپیوتری. انتخاب سوم برای ما غیر‌ممکن است چون متن‌مان تخصصی‌ است و ترجمه چیز کاملاً مبهمی درمی‌آید. انتخاب اول و دوم می‌ماند ولی امکانش هست که از توانایی بازدید‌کنندگان سایت استفاده کنیم. کارهای مشابهی برای سایت‌های فارسی‌زبان که عکاسی نجومی را معرفی ‌کنند انجام شده است ولی هدف توآن معرفی عکاسی نجومی نیست. گرچه ما کارگاه می‌گذاریم و عکاسی نجومی را آموزش می‌دهیم اما هدف اصلی ما مخاطب کاملاً عمومی‌اند و نه منجمان آماتور که متوجه بشوند آسمان بخشی از زندگی امروز ماست. با این دیدگاه است که می‌توانیم از آسمان حفاظت کنیم و تا زمانی که آسمان را آزمایشگاه منجمان معرفی کنیم، امکان حفاظتش نیست چون برای گروه بسیار کوچکی از جامعه اهمیت پیدا می‌کند. آن ‌وقت آسمان در نقش بخشی از طبیعت برای مردم مهم می‌شود و این هدف اصلی توآن است. هدف دیگر توآن مسلماً ایجاد ارتباط بین تاریخ و آسمان است چون هر چه در آسمان می‌بینیم بخشی از تاریخ کیهان است و ارتباط با میراث جهانی است. تمام این‌ موارد هدف‌های اصلی ماست. به طور مثال ما یک لیست ده‌تایی از این موارد داریم.

در برخی از سایت‌های فارسی‌زبان فعالیت‌هایی انجام شده است. مثلاً سایت sky pix که کم‌تر از یک سال می‌شود که راه افتاده است و دوستانی در اصفهان آن را شروع کرده‌اند که بیشتر عکس‌هایی از اعماق آسمان است ولی عکس‌های سبک توآن هم هست. این ‌می‌تواند این بخش را پوشش بدهد. یا سایت دیگری که از طریق مؤسسه‌ی آسمان شب قرار است راه بیفتد و گالری عکس‌هایی است که مخاطبان مؤسسه ‌می‌گیرند به‌خصوص با ابرازهای تلسکوپی. چنین سایت‌ها و سایت‌های مشابه دیگر که الان حضور ذهن ندارم می‌تواند این بخش را پوشش بدهد. بر هر حال کارهای مشابهی برای معرفی عکاسی نجومی در ایران شده است اما اگر هدف ما انتقال این پیام به جامعه‌ی ایرانی شده باشد که آسمان به این علت اهمیت دارد متن فارسی خیلی مهم است و گفته‌ی شما را قبول دارم.

تا زمانی که آسمان را آزمایشگاه منجمان معرفی کنیم، امکان حفاظتش نیست چون برای گروه بسیار کوچکی از جامعه اهمیت پیدا می‌کند.

 

بگذارید از عکاسی و کار دور شویم و به سراغ یک سوال متفاوت برویم. برای رفع خستگی بیشتر به چه‌جور سرگرمی‌هایی می‌پردازید؟

DSC_4048

 

سرگرمی اصلی من در ورای کار که معمولاً با کار تلفیق شده سفر است. یعنی بیشترین بخش پُرکننده‌ی سرگرمی من را شامل می‌شود و معمولاً سفر‌های من سفرهایی است که ترکیبی از سرگرمی و کار است. بعضی اوقات که با همسرم سفر می‌کنم سعی می‌کنم میزان کار کم بشود ولی اگر تنها بروم به‌خصوص اگر برنامه‌های کارگاهی و آموزشی داشته باشم، دیگر وقتی برای سرگرمی باقی نمی‌ماند. البته همیشه فرصت‌هایی است که شما می‌توانید فقط مسافر باشید و از دیدن فرهنگ تازه‌ای از یک جایی در دنیا لذت ببرید. این واقعاً برای من خیلی ارز‌شمند است. به همین خاطر سفر برای من سرگرمی اصلی است. شاید از سن ۱۴یا ۱۵ سالگی، از زمانی که نجوم را به طور جدی دنبال کردم سفر جزو سرگرمی‌های اصلی من است.

 

یعنی مثلاً اهل بازی‌های کامپیوتری نیستید؟

بازی کامپیوتری، در زمان جوانی‌ام انجام داده‌ام ولی الان سال‌هاست که انجام ندادم و ارتباط خاصی با آن ندارم.

 

یعنی حتی چیزی درحد Angry Birds هم بازی نکردید؟

چرا، این بازی را امتحان کرده‌ام. چند بار که توی ترافیک گیر کردم، دوستم اشین زاکاریان این ایده را مطرح کرد که می‌شود معضل ترافیک را با این بازی حل کرد و من هم بازی کردم.

 

موسیقی چطور؟ اهل موسیقی هستید؟

من موسیقی را همیشه با کارم گوش می‌دهم برای همین می‌توانم ادعا کنم که خیلی اهل موسیقی هستم ولی نه این‌که تخصص خاصی در یک نوع گرایش داشته باشم.

شاید از سن ۱۴یا ۱۵ سالگی، از زمانی که نجوم را به طور جدی دنبال کردم سفر جزو سرگرمی‌های اصلی من است.

بیشتر به چه نوع موسیقی گوش می‌دهید؟

همه نوع موسیقی به‌جز انواعی که به نوعی سوهان روح است، مثل موسیقی‌های رپ یا هِوی‌متال (البته شاید خیلی‌ها دوست داشته باشند). چیزهایی که ریتم خیلی بیش از حد تندی دارند را ‌نمی‌توانم تحمل کنم و کلاً آدم آرامی هستم.

 

بابک امین‌تفرشی به همراه سیاوش صفاریان‌پور در دره‌ی ستارگان در قشم

و دیدن فیلم چطور؟

در مورد دیدن فیلم، هم من و هم همسرم خیلی به فیلم علاقه‌مندیم. اگر فرصت بشود می‌بینیم. شاید خیلی بیشتر از این باید اتفاق بیفتد ولی وقت من برای این گونه سرگرمی کم است. اگر می‌شد در حین کار هم‌زمان فیلم می‌دیدم خیلی خوب بود، اما نمی‌شود چون مثل موسیقی نیست که بتوان هم‌زمان با کار گوش کرد و فقط ماهی یکی یا دو فیلم می‌بینم. البته زمانی که سفر هوایی می‌کنم این تعداد زیاد می‌شود چون در هوا‌پیما فرصت خوبی است که بتوان فیلم دید.

 

 

ورزش چطور؟ مثلاً تا به حال گل کوچک بازی کرده‌اید؟

IMG_4533c

 

منظورتان گل کوچک گلدان است [لبخند]؟ بله وقتی که نوجوان بودم بازی کردم حتی در تیم فوتبال مدرسه و استان هم بودم. از انواع ورزش‌ها ورزش اول من همیشه شنا بود، بعد کوهنوردی شد بعد بسکتبال و بعد والیبال که در تیم استان هم بودم و همین‌طور تنیس روی میز. این‌ها ورزش‌هایی بودند که انجام می‌دادم. الان از میانشان فقط یک مقداری راه رفتن و کوه‌نوردی باقی‌مانده که در سفر‌ها انجام می‌شود. ورزش دیگری را به‌طور مرتب انجام نمی‌دهم و بیشتر پیاده‌روی در کوه و بیابان است.

 

خیلی ممنون. با این گفت‌وگو، ما و مخاطبان کانوت را خوشحال کردید.


 

 

 

  


2 comments have been posted.

با سلام امیدوارم آقای تفرشی خودشان پاسخگوی شما باشند. در اردبیل دوستان پرتلاشی داریم که کار ترویج و آموزش ستاره شناسی را انجام میدهند. در گوگل که جستجو کنید چند انجمن در اردبیل ارومیه و کردستان خواهید یافت. www.sabalansky.com در کردستان forum.avastarco.com/forum/group.php?groupid=18‏ در ارومیه urmianightsky.blogfa.com https://www.facebook.com/anjoman.nojum.ir البته پس از تحقیق بیشتر در باره این نشانی ها میتوانید با این دوستان ارتباط برقرار کنید. موفق باشید
سلام و خسته نباشید متن فوق العاده ای بود . اما از شما سوالی داشتم و اون اینکه چرا بعضی شهرها ( مثل اردبیل ، ارومیه ، سنندج و ... ) مراکزی ندارند تا علاقه مندان به عکاسی آسمان شب و نجوم بتونن اونجا دور هم جمع بشند و از اطلاعات همدیگه استفاده کنند و هم کلاسهای آموزشی برگزار بشه . من به صورت نیمه حرفه ای عکاسی میکنم و حتی مدتی هم تدریس می کردم اما در کنار عکاسی طبیعت علاقه بسیار زیادی به عکاسی آسمان شب دارم . چرا مسئولان امکانات رو فقط برای تعداد کمی از شهرها در نظر گرفتند ؟؟؟!!!
Top