نقد و بررسی مقر پولاری

نقد و بررسی مقر پولاری


 اگر دوربین خود را به کمک یک ریموت کنترلر ( دوربین های جدید شرکت های مختلفی مثل کنون و نیکون در حال قرار دادن ریموت های داخلی درون دوربین ها هستند. برای مثال دوربین هایی مثل نیکون ۷۲۰۰ و کنون ۸۰دی دارای ریموت داخلی هستند) به سمت شمال آسمان نشانه بروید٬‌و مدت زمانی برای مثال یک ساعت را نوردهی کنید خواهید دید که ستاره های آسمان ردی را در آسمان طی کرده اند.

 


این موضوع به دلیل حرکت وضعی زمین به دور خودش است که شما ستاره های آسمان شب را دارای حرکت طلوع و غروب مشاهده میکنید.


این اتفاق دقیقا شبیه اتفاقی است که برای خورشید در طول روز می افتد.


در واقع آسمان با این حرکت محدودیت هایی را برای ما به وجود خواهد آورد.


منظور از ما کسانی است که قصد عکاسی از آسمان شب را دارند.


اصلی ترین محدودیتی که حرکت وضعی زمین برای ما به دنبال دارد٬ آن است که نمیتوانیم تا هر مقدار دلخواه٬‌نوردهی های دوربینمان را افزایش دهیم.


بنابراین باید راهی برای بهینه کردن نوردهی دوربین بیابیم تا بتوانیم با بیشینه ی مجاز نوردهی کنیم و همچنان ستاره های زمینه ی آسمان نقطه ای ثبت شوند.


بارها این فرمول را ذکر کرده ایم و در اینجا یک بار دیگر آن را توضیح خواهم داد.

 

در دوربین های فول فریم٬ برای به دست آوردن نوردهی مناسبی که در آن ستاره های زمینه ی آسمان تماما نقطه ای ثبت شوند٬ از فرمول ۵۰۰ تقسیم بر فاصله ی کانونی و استفاده میکنیم.


برای مثال اگر دوربین کنون ۶دی را در اختیار دارید٬ بیشینه ی نوردهی برای لنز ۲۰ متر شما ۲۵ ثانیه است.


اگر دوربین کراپ سنسور دارید عدد بدست آمده از فرمول بالا را بر ضریب کراپ دوربینتان تقسیم کنید.


برای مثال در دوربین ۸۰ دی کنون با لنز ۲۰ متر مدت زمان مجاز نوردهی برای جلوگیری از ایجاد رد در عکس نهایی برابر است با:

بنابراین با این لنز و این دوربین بیشینه ی مجاز برای جلوگیری از ایجاد حرکت در تصویر نهایی ۱۵ ثانیه است.


حالا سوال اینجاست که آیا امکان افزایش این میزان نوردهی٬ بدون حرکت ستاره ها٬ وجود دارد ؟؟


در جواب باید گفت بله.


اگر سعی کنیم دوربین را با سرعت حرکت آسمان حرکت دهیم٬ آن وقت ستاره های زمینه ی آسمان از دید دوربین ثابت هستند و میتوان نوردهی را تا هر میزان دلخواه افزایش داد که این کار با استفاده از مقرها انجام میگیرد.

 

در مقاله ای که قبلا به آن پرداخته شد٬‌ موتورهای ردیاب سبک را مفصلا معرفی نمودیم و انواع مختلف آن ها که مخصوصا در ایران قابل دسترس هستند را عنوان کردیم.


من نیز برای خرید یکی از این مقرها دچار تردید شده بودم اما همان طور که گفته شد٬ برای خرید یک مقر سبک که به هدف عکاسی نمای باز نجومی مورد استفاده قرار میگیرد٬ باید ابتدا هدف از عکاسی مشخص شود. با توجه به نوع سفرهایی که من داشتم ترجیح بر خرید مقری بود که تا حد ممکن سبک باشد تا در حمل و نقل آن با مشکل مواجه نشوم. از طرفی مقر مورد نیاز من باید میتوانست لنز های نرمال ٬ واید و حداقل یک یا دو لنز تله را تحمل کند. بنابراین بهترین گزینه برای انتخاب در بین مقرهای موجود در بازار ایران٬ مقر پولاری شرکت ویکسن بود.


در این مقاله به نقد و بررسی مقر پولاری شرکت ویکسن میپردازیم.

 

اجزا مقر:


مقر پولاری از چند قسمت تشکیل شده که در ادامه به قسمت های تشکیل شده ی این مقر میپردازیم.


قسمت های کلی این مقر همان طور که در شکل زیر مشاهده میکنید بدنه ی اصلی مقر و رابط پولاری با بال هد متصل به دوربین است.




در یک سمت این مقر٬ محل قرارگیری باطری های قلمی یا دقیق تر بگوییم باطری های   AA است.


مزیت این مقر استفاده از باطری های قلمی برای تامین انرژی است٬ باطری هایی که در همه جا قابل دسترسی اند و در صورتی که قصد سفرهای طولانی مدت را خواهید داشت٬‌بدون نیاز به برق میتوانید از باطری ها استفاده کنید.


در زیر محل باطری ها٬ دکمه ی سفید رنگی وجود دارد که با استفاده از آن میتوانید تعیین کنید که در کدام نیمکره ی زمین قرار گرفتید. بنابراین میتوانید از این مقر در تمام کره ی زمین استفاده کنید و اگر برنامه ی سفر به آسمان نیمکره ی جنوبی زمین را دارید٬ میتوانید همچنان از این مقر استفاده کنید.


اتصال میکرو USB  نیز از دیگر قسمت هایی است که در زیر باطری تعبیه شده و برای وقتی است که قصد استفاده ی طولانی مدت برای مثال ۲۴ ساعت را از مقر دارید. در این حالت نمیتوان از باطری استفاده کرد چرا که تمام شدن باطری در نیمه ی راه٬‌کار شما را با مشکل مواجه خواهد کرد.


در این حالت با استفاده از اتصال ۵ ولت تعبیه شده بر روی مقر میتوانید مقر را به خروجی ۵ ولت باطری با ظرفیت بالاتری متصل کنید.


 


در سمت دیگر این مقر تراز پولاری قرار گرفته که با استفاده از آن میتوانید مقر را در حالت های مختلف تراز کنید.


یکی از مزیت های این تراز وقتی است که شما دید مستقیم به ستاره ی قطبی برای قطبی کردن این مقر ندارید و با استفاده از تراز موجود بر روی مقر میتوانید ارتفاع ستاره ی قطبی را ست کنید.(‌ارتفاع ستاره قطبی برابر با عرض جغرافیایی است).




در پشت مقر٬ قطب نمای قرار گرفته تا اگر نیاز به قطب نما برای یافتن شمال آسمان داشتید بتوانید از آن استفاده کنید.




یکی دیگر از اجزا مقر پولاری سوراخی است که در بالای مقر تعبیه شده و از آن برای قطبی کردن مقر استفاده میشود.



من در طول این چهار سال استفاده از پولاری همواره با استفاده از همین حفره ی تعبیه شده بر روی بدنه ی مقر عمل قطبی کردن را انجام دادم اما اگر احساس میکنید که نیاز به قطبی کردن دقیق تری دارید٬‌میتوانید به سراغ PolarScope   اختصاصی پولاری بروید که البته احتمال دارد بعد از دیدن قیمت آن به این نتیجه برسید که میتوان با همان سوراخ تعبیه شده بر روی مقر نیز عمل قطبی کردن را انجام داد.



آخرین و مهم ترین بخش این مقر کلیدی است که بر روی بخش فوقانی مقر قرار گرفته و با استفاده از آن میتوانید سرعت های مختلف این مقر را انتخاب کنید که هر کدام برای هدفی خاص در نظر گرفته شده است.


با چرخاندن این کلید ابتدا به کلید روشنایی مقر می رسید که وقتی آن را انتخاب کنید٬ تمامی بخش های مقر به رنگ قرمز یا سبز دیده میشود تا از سالم بودن باطری و یا روشن شدن مقر اطمینان حاصل کنید.

 

قسمت دیگر این کلید٬ نصف سرعت sidereal است که همان نصف سرعت چرخش زمین است و به کمک آن میتوانید نوردهی های دو برابر فرمول ۵۰۰ تقسیم بر فاصله ی کانونی را استفاده کنید.


در واقع با استفاده از فرمول ۵۰۰ تقسیم بر فاصله ی کانونی که قبلا در موردش صحبت شده٬ به عددی دست میابیم که میزان نوردهی مجاز برای جلوگیری از ایجاد حرکت ستاره ها در تصویر است و با استفاده از سرعت یک دوم (۲/۱) تعبیه شده بر روی مقر پولاری میتوانید تا دو برابر این میزان نوردهی را داشته باشید بدون آنکه ستاره ها در تصویر حرکت داشته باشند.


این کار باعث میشود تا بتوان جزییات تصویر را افزایش داد بدون آنکه نویز تصویر افزایش یابد.


سرعت sidereal  همان سرعت حرکت آسمان شب است و به کمک آن میتوانید نوردهی را تا هر مقدار دلخواه بالا ببرید (‌به شرط دقیق قطبی شدن مقر)

سرعت حرکت مقر در این حالت برابر است با سرعت حرکت خورشید و با استفاده از این سرعت میتوانید از خورشید و با رعایت مسایل ایمنی (استفاده از فیلترهای مخصوص عکاسی و رصد خورشید)‌عکاسی کنید.


با استفاده از این ویژگی مقر میتوانید از ماه عکاسی کنید و سرعت چرخش مقر برابر با سرعت حرکت ماه در آسمان است.

 

مزایا:


1-          این مقر ۷۴۰ گرمی یکی از سبک وزن ترین مقرهای موجود در بازار ایران بود و از طرفی توانایی تحمل دو و نیم کیلوگرم وزن را دارد (‌در بعضی منابع تحمل وزن این مقر را تا ۳.۲ کیلوگرم عنوان کرده اند اما تجربه ی من در عکاسی با این مقر نشان میدهد که بهینه ی تحمل وزن برای این مقر ۲.۵ کیلوگرم است).


تحمل وزن ۲.۵ کیلوگرمی به شما امکان استفاده از انواع لنزهای واید مثل ۱۴ ٬ ۲۴ ٬ ۳۵ میلیمتری و همچنین لنزهای نرمال مثل ۵۰ میلی متر و همچنین لنزهای تله ای مثل ۱۳۵ و ۲۰۰ کنون را فراهم می آورد.


اما با استفاده از این مقر نمیتوانید از لنزهای سنگین تری مثل ۷۰-۲۰۰ کنون استفاده کنید چرا که وزن مجموع دوربین و لنز بیش از دو و نیم کیلوگرم میشود.


بنابراین با استفاده از این مقر مجموعه ی تقریبا کاملی از لنزها را میتوانید استفاده کنید و انواع عکس های منظره ی شب را ثبت کنید.


2-          این مقر با وزن ۷۴۰ گرمی خود به شما امکان جابجایی بسیار آسان را میدهد و میتوانید از آن در سفرهایی که به صورت کوله گردی انجام میشوند٬ استفاده کنید.


اگر در سفری نیاز به طی کردن مسیرهای طولانی چندین کیلومتری دارید٬‌این مقر بهترین انتخاب در بین مقرهای موجود در بازار ایران است.

 

3-          وجود polar scope  بسیار ساده ای بر روی این مقر به شما این امکان را میدهد تا در زمان کمتر از ۱۰ ثانیه مقر پولاری را قطبی کنید و این یکی دیگر از مزیت های این مقر است ( افزایش دقت قطبی کردن مقر به صرف مدت زمان بیشتری نیاز دارد).

 

4-          استفاده از باطری های قلمی به عنوان منبع تغذیه ی مقر این امکان را به کاربر میدهد تا در هر مکانی اعم از شهرها و روستاها بتواند منبع مورد نیاز انرژی مقر را تامین کند و از این بابت دغدغه ای وجود ندارد.

 

5-          این مقر قابلیت نصب بر روی سه پایه های سبک تری مثل نمونه های تولیدی شرکت Benro  و Sirui را دارد و نیازی به تهیه ی سه پایه ی مجزا برای این مقر وجود ندارد.

 

6-          از این مقر میتوانید به عنوان موتوری برای ایجاد حرکت Pan  در ویدیوهای تایم لپس استفاده کنید.

 

معایب:

 

1-          نداشتن قابلیت استفاده از لنزهای سنگین تری همچون ۷۰-۳۰۰ و ۷۰-۲۰۰ بر روی این مقر.


2-          نداشتن سرعت های ۶ و ۱۲ برابر سرعت Sidereal که میتوان از آن ها برای حرکات Pan در تایم لپس ها استفاده کرد.

 



ویژگی های این مقر در یک نگاه:


نویسنده: امیر شاهچراغیان


Top