معروفترین سازنده دوربینهای عکاسی جهان که تصاویر دوربینش از سطح ماه تاریخساز شده است، جدیدترین مدل خود را با نام لونار و بر اساس طراحی بدون آینه معرفی کرده است. این مدل اولین محصول از همکاری هاسلبلاد با سونی است.
علی رنجبران: شاید نسل دیجیتالیها شاید یادشان نیاید، اما آن روزهایی که دوربینهای رنگ و وارنگ دیجیتالی در بازار عکاسی یکهتازی نمیکردند، نامهای مشهور محدود بود. هاسلبلاد (Hasselblad) یکی از این نامهای مشهور بود که شهرتش را علاوه کیفیت بالای دوربینهایش مدیون سفر به ماه بود، دوربینهای قطع متوسط و خوشکیفیتی که اولین عکسهای سیاهوسفید گرفته شده از ماه را برای ما به ارمغان آوردند و عکس این دوربینها در دست فضانوردان سالها مایه مباهات این شرکت بود.
شرح عکس: دوربین 500C هاسلبلاد در سفر آپولو 11 هم به ماه رفت، اما عکسی از خودش بر روی ماه وجود ندارد. این عکس مربوط به آپولو 12 است و عکس را پته کنراد ازآلن بین گرفته است. تصویر کنراد در کلاه بین مشخص است.
نزدیک به نیم قرن پساز آن سفر تاریخی، این شرکت با تغییر عمده در تولید محصولاتش دوربینی تولید کرده که نامش یادآور آن خاطره است؛ لونار. بسیار ساده میتوان از نظر فنی به بررسی لونار پرداخت و آن را با سایر همتایانش در رده دوربینهای بدون آینه با لنز قابل تعویض مقایسه کرد. اما قبل از آن بد نیست بدانیم وقتی هاسلبلاد (که تقریبا همه شهرتش را مدیون تولید دوربینهای آنالوگ و بعدتر دیجیتال قطع متوسط است) ناگهان وارد این عرصه میشود، تغییری بزرگ در دنیای دوربینهای عکاسی رخ داده است.
شرح عکس: نمونه سمت چپ یعنی سی500، همان دوربینی است که فضانوردان با پوششی متفاوت به ماه بردند، یک دوربین قطع مربعی به نام C500 که هاسلبلاد ادعا میکند دوربین لونار (نمونه راست) را 45 سال بعدتر با الهام از آن ساخته است.
لونار
هاسلبلاد، دوربین لونار را در سایه همکاری بلندمدتی با شرکت سونی تولید کرده است. این دوربین با طراحی بدنه ایتالیایی به عنوان یک دوربین لوکس در عرصه دوربینهای بدون آینه وبا لنز قابل تعویض به شمار میرود. لونار اما از یک حسگر الکترونیکی 24.3 مگاپیکسلی سایز APS-C (25.1 × 16.7 ) درست شبیه دوربین NEX-7 سونی سود میبرد. پردازنده بیونز سونی به این دوربین اجازه میدهد با سرعت 10 فریم بر ثانیه عکاسی کند که در حد و اندازه بهترین دوربینهای SLR موجود در بازار است.
این دوربین همچنین از یک نمایشگر 3 اینچی و یک نمایاب الکترونیکی با وضوح 2359 نقطه سود میبرد. تاخیر شاتر 0.02 ثانیهای در کنار قابلیت فیلمبرداری با کیفیت فول اچ.دی، این دوربین را با هر دوربین دیگری در رده SLR قابل مقایسه کرده است. البته قیمت این دوربین به دلیل لوکس بودنش کمی زیاد است و برای پرداخت بدنه آن باید حداقل 6500 دلار هزینه کنید. اما خب، با این قیمت دوربین میخرید که بدنهاش از چوب، چرم و یا فیبر کربن پوشیده شده است. همین طور ساختار اصلی بدنه از آلومینیوم تقویت شده با تیتانیوم ساخته شده که باعث استحکام بسیار زیاد دوربین خواهد بود.
شرح عکس: روکشهای متفاوت و لوکس دوربین جدید هاسلبلاد
ژانر جدید
دوربینهای بدون آینه چند سالی است که وارد بازار تولید دوربین شدهاند. شرکتهایی مثل الیمپوس و و بعدتر نیکون و ... از جمله طلایهداران تولید این مدل از دوبینهای عکاسی هستند، دوربینهایی با کارایی نزدیک به دوربینهای SLR اما با بدنهای کوچک (به دلیل حذف آینه از ساختار دوربین) و لنزهایی قابل تعویض که یادآور دوربینهای رنجفایندر لایکا و فوجی هستند. با ورود شرکتهای بزرگ به عرصه ساخت این دوربینها بازار این ژانر جدید رسمیت پیدا کرد و حالا با ورود هاسلبلاد به این عرصه احتمالا آینده دوربینهای حرفهای را هم باید همینجا جستجو کرد. ورود هاسلبلاد علاوه بر رونق این بازار، باعث میشود ساخت دوربین عکاسی تغییری بزرگ را تجربه کند، حرکتی که پیش از این هم تا حدودی با اقبال عکاسان حرفهای روبرو شده و آن؛ معرفی دوربینهای کوچک و سبک با کارایی بالایی است به سادگی و در 90 درصد مواقع میتوانند جای دوربینهای SLR بزرگ و سنگین را پر کنند.
با این همه به نظر میرسد این تازه ابتدای راه است و بر مبنای کنفرانس خبری مشترک دو شرکت در فوتوکینای 2012، هاسلبلاد در پرتو همکاری بلند مدتش با سونی میخواهد به سایر بخشهای بازار دوربین هم وارد شود. شاید در آینده نزدیک دوربینهای کامپکت و یا SLR با مارک هاسلبلاد هم وارد بازار شود!