شماره ۲۴۴ ماهنامه نجوم منتشر شد.


در این شماره از ماهنامه نجوم علاوه بر مقالات متنوع ستاره شناسی یک مقاله به قلم محمد رحیمی در باره ساخت تجهیزات مربوط به دوربین عکاسی DSLR منتشر شده است.
در شماره ۲۴۴ ماهنامه نجوم مقالاتی از تاریخ نجوم و دست‌آوردهای ابن هیثم به چشم می‌خورد. ژرفای این شماره به مریخ و یافته‌های مریخ‌نورد کنجکاوی درباره علائم حیات در گذشته مریخ اختصاص یافته است. در صفحه آسمان می‌توانید تصاویر و جزییات کامل رصد دنباله‌دار لاوجوی را دنبال کنید. سردترین دمای عالم چقدر است؟ کوچک‌ترین ستاره‌ها در محدوده نگاه ما کدام‌ها هستند؟ فلک‌ها از کجا آمده‌اند؟ در راهنمای این شماره نیز مطلب کاملی راجع به فیلم‌های نجومی و فضایی امسال و به خصوص فیلم «بین‌ستاره‌ای» به چشم می‌خورد.
سوت آغاز ماراتن مسیه ۹۳ در پایان بهمن نواخته می‌شود
پنج‌شنبه سی‌ام بهمن، جمع پرشوری از رصدگران از سراسر ایران برای شرکت در ماراتن مسیه‌ی سال ۱۳۹۳ در محل کمپ متین‌آباد حضور خواهند یافت. ماراتن امسال نیز همچون ماراتن سال‌های ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ رنگ و بوی آزمون ندارد و رصدگران در کنار هم‌دیگر و با راهنمایی همکاران کارشناس ماهنامه‌ی نجوم، شب رصدیی تمام‌ عیار را در کمپ متین‌آباد برای رصد ۱۱۰ جرم فهرست مسیه تجربه‌ می‌کنند... زمان و شرایط ثبت‌نام را در ماهنامه نجوم ۲۴۴ دنبال کنید.
ابن هیثم که بود و چه کرد؟
سال ۱۳۹۴/۲۰۱۵ سال جهانی «نور و فناوری‌های وابسته» نام‌گذاری شده است. به همین مناسبت بنیاد آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو)، به پاس خدمات ابن هیثم در نورشناسی و نجوم و ریاضیات این سال را با نمایشگاه‌ها و سخنرانی‌هایی درباره‌ی حسن بن هیثم بصری آغاز خواهد کرد. این بدان علت است که ابن هیثم نه فقط در تاریخ علم تمدن اسلامی، بلکه در تاریخ علم جهانی نقشی مهم و تاثیرگذار داشته است. اما ابن هیثم که بود و چه کرد؟ امیرمحمد گمینی مقاله‌ای درباره تاثیر عمیق ابن هیثم در تاریخ علم به بهانه سال جهانی نور نوشته است.

داستان زندگی
منشا پیدایش حیات روی زمین چه بوده است؟ چطور بعضی چیزها توانستند از حالت غیر زنده به زنده تبدیل شوند؟ چطور مجموعه‌ای از اتم‌های بی‌جان، جاندار شدند؟ مولکول‌های آلی چطور به این حد از پیچیدگی رسیدند که موجود زنده لقب گرفتند؟ کوتاه‌ترین پاسخ به این پرسش‌ها این است که واقعا ما هنوز با قطعیت نمی‌دانیم چطور سر و کله‌ی حیات روی این کره‌ی خاکی پیدا شده است. اما پاسخ مفصل‌تر به این پرسش‌ها شاید جالب‌توجه‌تر باشد...
کاظم کوکرم هم‌زمان با یافته‌های جدید کنجکاوی از حیات در گذشته مریخ، در مقاله پیش رو از علائم و چگونگی به وجود آمدن حیات می‌گوید.

اینک دوباره مریخ
آن‌چه در مریخ می‌گذرد، فراتر از اهمیت یافته‌هایش نشانه‌ای از توانایی ما است وقتی توان و ذهن و دانش‌مان را بر دنیایی ناشناخته و تلاش برای درک آن متمرکز می‌کنیم. در مریخ این روزها آن‌چه پیدا می‌کنیم نه فقط نشانه‌هایی است که شاید زمانی به دلیلی بر وجود حیات بر این سیاره بدل شود، بلکه نشانه‌ای از زنده بودن کنجکاوی و زنده بودن انسان است. مریخ و حیات مریخی داستانی طولانی دارند. بارها در نجوم از این داستان افسون‌کننده‌ی تاریخی نوشته شده است. اما داستان مریخ و حیات مریخی داستانی تمام شده نیست؛ ما در نیمه‌ی روایت آن هستیم. این بار نیز روایتی از پوریا ناظمی درباره یافته‌های کنجکاوی از حیات در سیاره سرخ را می‌خوانید.

فلک‌ها از کجا آمده‌اند؟
افرادی هستند که دانشمندان قدیم را فوق تمامی علوم و دانش بشری تصور می‌کنند و گمان می‌کنند که تمام یا بخش اصلی دست‌آوردهای علمی را آن دانشمندان عرضه یا ابداع کرده‌اند. گاهی برعکس حالت فوق اتفاق می‌افتد و افرادی که به دست‌آوردهای علم امروز آشنایی دارند، نگاهی عاقل اندر سفیه و از بالا به تاریخ علوم، به ویژه تاریخ علم قدیم دارند. امیرمحمد گمینی در این مقاله نشان می‌دهد که هیچ یک از این حالت‌ها نبوده است و در واقع دانشمندان بر اساس امکانات فنی و علمی روزگار خود، بهترین نظریاتی که می‌شد عرضه کرده‌اند.

سردترین دمای عالم چقدر است؟
ظاهرا جواب صریح و دقیق به پرسش بالا کار آسانی است. سردترین دمای عالم صفر مطلق یا صفر کلوین و معادل ۲۷۳.۱۵- درجه‌ی سانتی‌گراد است. اما چه می‌شود اگر به سبک روزهای کودکی یک «چرا» اضافه کنیم و بپرسیم که چرا این مقدار است و کمتر نیست؟ در مقاله این شماره امین جمشیدی به این چرا پاسخ گفته است و این‌که با توجه به کشفیات تا امروز سردترین دمای عالم چقدر است!

علم بر پرده سینما
راهنمای این شماره نگاه مفصلی به یکی از فیلم‌هایی که این روزها روی پرده‌ی سینمای جهاین است دارد. سینمای علمی تخیلی و نمایش زندگی دانشمندان و داستان‌های علمی بر پرده‌ی سینما همیشه یکی از منابع الهام‌بخش مردم عادی برای علاقه‌مندی به دنیای علم بوده است. وقتی فیلم‌هایی با موضوع علم و شخصیت‌های علمی بر پرده سینما می‌رود که علم و چهره‌ی دانشمند و روند علمی را باعث امیدواری است و از این نظر سال گذشته سال خوبی برای علم بر پرده‌ی سینما بود. به بهانه پخش فیلم «میان‌ستاره‌ای» آخرین ساخته کریستوفر نولان، پوریا ناظمی از فیلم‌های مرتبط با دنیای علم امسال در سینما گفته است.
فراموش نکنید واقعیت افزوده شماره ۲۴۴ ماهنامه نجوم را می‌توانید در تازه‌ها «سوت آغاز ماراتن مسیه» صفحه ۱۴، «رتبه‌های جدید در رؤیت هلال» صفحه ۱۷، «داستان زندگی» صفحه ۲۵، «اینک دوباره مریخ» صفحه ۲۷، آسمان «پیشروی تا فرق آسمان» صفحه ۳۳ و راهنما صفحه ۵۷ دنبال کنید. برای مشاهده واقعیت افزوده کافی است دوربین گوشی یا تبلت خود را که برنامه رویت واقعیت افزوده روی آن نصب شده است، بر روی تمام صفحه مورد نظر بگیرید و محتوا را مشاهده کنید.
فهرست کامل مطالب این شماره‌ی ماهنامه نجوم را در لینک زیر مشاهده کنید:
http://nojum.ir/fa/magazine/issue/244/default.aspx


No comments have been posted.

Top