دب اکبر در پس ابرهای سیروس


سلام
خرس بزرگ یا دُبّ اکبر  یکی از معروفترین صورت فلکی‌های آسمان و همچنین مهم‌ترین صورت فلکی فروردین ماه است.
این صورت فلکی در اواخر فروردین ماه به بهترین وضعیت رصدی می رسد
دب اکبر از نظر بزرگی سومین صورت فلکی در نیمکرۀ شمالی است
برخی هفت ستاره پرنورتر این صورت فلکی دب اکبر می‌نامند، ولی صحیح آن است که این ستاره‌ها فقط بخشی از دب اکبر می‌باشند، و صورت فلکی دب اکبر دارای ستاره‌های بیشتری است. هفت ستاره پرنورتر آن بنات النعش یا هفت‌اورنگ نام دارند.
در قدیم، این صورت فلکی را به شکل یک خرس تصور کرده‌اند، و از آن‌جا که صورت فلکی کوچک‌تر دیگری هم شبیه خرس بوده است، این را خرس بزرگ و آن دیگر را خرس کوچک  نامیده‌اند. معنای نام آن در بسیاری از زبان‌های دیگر هم به همین معناست: در عربی «دُبّ اکبر»، در انگلیسی Great Bear و در لاتین Ursa Major نامیده می‌شود
هفت ستارهٔ پرنور آن که در میان مردم شناخته شده است به شکل یک ملاقه یا آب گردان بزرگ است. چهار ستاره که کاسه را تشکیل می‌دهند با نام‌های دبه ، مراق، فخذ و مغرز معروف اند که همه اسامی عربی‌اند. دبه به معنای خرس است و مراق به معنی گرده و فخذ و مغرز به ترتیب به معنای ران و بن دم خرس اند. ستاره‌هایی که دستهٔ آب گردان را تشکیل می‌دهند به نام‌های قائد، عناق، و جون موسوم‌اند و باز هم نام‌های عربی به معنای جلودار و بزغاله‌اند. در نزدیکی عناق ستاره کوچک  سها  قرار دارد. روشنی ظاهری هفت ستارهٔ آب گردان با هم فرق می‌کند: دبه پر نورترین آن‌ها و مغرز کم فروغ‌ترین شان است.
ستاره قطبی در انتهای صورت فلکی خرس کوچک است که به کمک امتداد ستارگان مراق و دبه خرس بزرگ شناخته می شود




Title دب اکبر در پس ابرهای سیروس
Hit 5110
Location جاده نیشابور - کاشمر
Camera Canon 60D Unmodifed
Lens Samyang
Lens Aperture 2.8
F 14mm
Exposure 12 ثانیه
ISO 400
Date of photography 1392/11/22


No comments have been posted.

Top